Longyearbyen
28 juni 2026 - Longyearbyen, Spitsbergen en Jan Mayen
We zijn er. De noordelijkste plek van onze cruise. Vanochtend vroeg aangekomen. Bewolkt maar droog. En niet teveel wind.
Omdat we vanmiddag pas onze excursie hadden, zijn we er vanochtend zelf op uitgetrokken. Na een kleine wandeling de afslag naar het centrum. Er zijn wel wat winkels, vooral met souveniers. En een winkelcentrum, maar die gaat op zondag pas om 3 uur open.
Er is een ziekenhuis (met wel 8 bedden hoorden we smiddags), een universiteit met bijbehorende studentenhuis en een kerk.
Na koffie gedronken te hebben ( was niet de beste) via de "winkelstraat" terug naar het schip. Eerst lunchen.
Ne de lunch naar het theater. Daar werd omgeroepen welke groep naar de bus mocht. Een half uur later dan gepland mochten wij. We hadden een gezellige reisleidster. Een Duitse die 2 jaar in Longyearbyen gestudeerd heeft en nu klaar is.
Onze eerste stop: het Svarbald museum. Hier kunnen we onze schoenen uittrekken of de zogenoemde zwembadschoenen erover aantrekken. Hierover iets meer achtergrond.
In vroeger tijden was er veel mijnbouw op Spitsbergen. Om er voor te zorgen dan het stof niet binnen in huis werd verspreid, deed men bij binnenkomst de schoenen uit. Tegenwoordig getuigt het van respect om ze uit te doen.
In het museum is de geschiedenis van Spitsbergen te zien. Zelfs een dagboek van 1 van de overlevenden van Nova Zembla is er aanwezig. Heel leuk gedaan.
Op naar stop eerst een tussenstop bij een verkeersbord. Wel een heel speciaalbord. Op dat bord staat een ijsbeer. En voorbij dat bord mag je alleen als je gewapend bent. Of er is iemand bij die goed kan schieten. Dus wel een foto waard.
Stop 2: green dog. Hier hebben ze ongeveer 240 arctische honden en huskies. En ze hebben allemaal een eigen persoonlijkheid. Iris had er meteen 1 met echte puppy-ogen. Helaas kan die niet mee naar huis. Ik heb nog gezegd dat ze in de wintermaanden als vrijwilliger aan de slag kan daar....
Daarna naar stop 3: de kerk. En jippie: we hebben de einige kerk gevonden zonder orgel!! Na een brand is die opnieuw opgebouwd. Een deel is dus kerk, met piano. Het andere deel is een soort van huiskamer. Met zitjes en een open haard. Heel gezellig en niet te groot.
Het was een hele volle dag. Als ik nu naar buiten kijk schijnt de zon nog. Die gaat ook niet onder. Maar wij gaan wel slapen. Anders raak je compleet uit je ritme. Welterusten.
Marijke & Krijn:28 juni 2026ben benieuwd naar de latere foto's. Een kerk zonder urgel wauw! Hier nog steeds bloedheet,. Hoop komende week op minder hitte
F van toor:29 juni 2026Zo te lezen was het een leerzame zondag heel leuk om te lezen. Verder interessant van de mijnbouw. Ook de kerken zijn best wel mooi. En als je moe bent val je vanzelf wel in slaap ook met daglicht. Weet ik alles van haha. Verder kijk ik weer uit naar het volgende verslag. Groetjes van mij xx